Jak mazat běžky - díl 3.

V třetím dílu se podíváme, jak vlastně běžky fungují, co je to "ta" stoupací komora a proč je tak důležitá. Jakmile v tom budeme mít jasno, můžeme se směle vrhnout na mazání na klasickou techniku - mazání stoupacími vosky.

První díl "Jak mazat běžky" obsahuje základní informace o typech sněhu, faktory pro výběr vosků a také návod, jak na čistění a opravy skluznice. Přečíst si jej můžete zde.

Při jízdě na běžkách klasickou technikou je potřeba se postarat o to, aby lyže tzv. "stoupala". Zjednodušeně řečeno, je potřeba lyži namazat tak, aby při odrazu neprokluzovala a zároveň při sjezdu nebrzdila. Pro maximální stoupavost a optimální skluzné vlastnosti jsou nejvhodnější stoupací vosky TOKO nebo SWIX. V mokrých podmínkách tajících sněhů a kolem nuly pak doporučujeme klistry.

Co je stoupací komora a k čemu je dobrá

Jako stoupací komora se označuje část lyže pod vázáním, která přichází ke kontaktu se sněhem pouze pod zatížením a používá se pro odraz. Ten je zajištěn buď namazáním stoupacími vosky a nebo některou z bezvoskových technologií, ať už zvrásněním skluznice(lidově "šupinami") nebo v současné době moderními mohérovými pásy SkinTec.

Princip je takový, že lyže musí být dostatečně tvrdá, aby se stoupací komora při skluzu nedotýkala sněhu. V zásadě to znamená, že ve chvíli, kdy na lyžích "kloužeme", máme naši váhu rozloženu rovnoměrně mezi obě lyže a ty nás musí unést.

Při odrazu, přeneseme naši váhu na jednu z lyží, tím ji "prošlápneme", stoupací komora se "zakousne" do sněhu a tím nám umožní se z lyže odrazit.

U rekreačních lyží je kladen důraz na snadný odraz a tak mohou o trochu více drhnout a být pomalejší, než sportovní a výkonnostní lyže, které kladou velký důraz na dlouhý skluz a vyžadují tak pečlivé přenášení váhy a správné zatížení lyže celou vahou při odrazu. Na druhou stranu na rekreačních lyžích bude snadnější chůze, než na výkonnostních lyžích, které při nedostatečném zatížení při odrazu proklouznou.

Měření stoupací komory

Při mazání stoupacími vosky je důležité znát délku stoupací komory. Vosky budeme nanášet pouze v její délce, aby nedocházelo k brzdění při skluzu. Stoupací komoru vám rádi změříme a vyznačíme na lyže, při jejich koupi. Pokud již lyže máte, pak si můžete komoru změřit také sami. Stačí vám k tomu kamarád, jako pomocník, rovná podlaha a list papíru.

Aby tato metoda fungovala, je velice důležité mít lyže ve správné délce - tak aby vyhovovaly vaší váze! Pokud si při výběru nejste jisti, rádi vám poradíme. Základní rady pro výběr správné délky běžek si můžete přečíst v našem článku o výběru běžek.

Začněte tím, že si lyže položíte na rovnou podlahu(ne koberec) a stoupnete si na ně tak, jako byste se chtěli nazout do vázání. Důležité je, abyste svou váhu rozložili rovnoměrně na obě lyže. Lyže by pod vaší vahou měly být schopné vás "unést" a měla by tak vzniknout mezera mezi lyží a podlahou v místě, kde je vázání. Váš pomocník vezme do ruky papír a vsune vám jej pod lyže. Následným pohybem vpřed až do místa, kde se papír zadrhne zjistíte začátek stoupací komory a pohybem vzad, opět až do zadrhnutí, zjistíte konec stoupací komory.

Doporučujeme si zjištěné body vyznačit např. lihovým fixem. Vaše stoupací komora je vyznačena těmito body a tak mezi těmito body budete mazat stoupacími vosky. Optimální délka stoupací komory se pohybuje mezi 60 - 70 cm.

Stoupací vosky, klistry a jejich aplikace

Stoupací vosky můžeme rozdělit na tuhé a ve spreji. Varianty ve spreji jsou snadnější na aplikaci a vytvářejí méně odpadu, vyrábějí se v několika verzích do různých teplotních rozsahů. Tuhé stoupací vosky nabídnou přesnější rozdělení na teploty a je tak možné přesněji doladit odraz. Nabízejí se ve variantách bez fluoru (nejznámější jsou vosky SWIX řady V) a s přidaným fluorem (opět velice známé vosky SWIX řady VR).

Samostatnou kapitolou jsou klistry, které jsou mnohem více "mazlavé" a používají se za obtížných sněhových podmínek, zvláště při vyšších teplotách a při tajícím sněhu, když klasické vosky mají již problém s účinností.

Stoupací vosky ve sprejiStoupací vosky ve spreji

Stoupací vosky ve spreji jsou jednoduchou alternativou ke klasickým stoupacím voskům. Snadná a čistá aplikace, rovnoměrné nanesení a vysoká účinnost jsou hlavními výhodami vosků ve spreji.

1) Zdrsníme stoupací zónu pomocí brusného papíru (K100), potom odstraníme prach pomocí Base Texu. 

2-3) Naneseme vosk na stoupací zóny nejdříve na jednu půlku potom na druhou půlku lyže. Zatřeme pomocí korku. Nejsnadnější je práce s plastovým korkem od TOKO.
Důležité: stále udržujeme sprej po dobu aplikace ve vzpřímené poloze.

Necháme zaschnout po dobu min. 5 minut. Nejlepších výsledků dosáhneme, když necháme vosk zaschnout přes noc. Vosky je možné vrstvit. Novou vrstvu GripSpraye můžete bez problémů nanést po překorkování stoupací zóny korkem.

TIP: Před nanesením můžeme založit podklad pomocí GripSpray Base který je jako základ nejvhodnější.

TIP II: Důležité je, aby GripSpray pokryl celou plochu stoupací komory.

 

Tuhé stoupací voskyTuhé stoupací vosky

Mazání Stoupací vosky TOKO Nordic GripWax nebo SWIX V a VR.

Tuhé stoupací vosky v malých baleních jsou nejklasičtější variantou mazání a také nejoptimálnější volbou pro náročnější běžkaře, kteří chtějí mít precizně namazáno.

1a) Zdrsníme stoupací komoru pomocí brusného papíru (K100), potom odstraníme prach pomocí Base Texu.

1b) Pro optimální přilnavost vosků aplikujeme základový vosk TOKO Nordic Base Wax nebo SWIX V20, slouží jako základ pro všechnyostatní stoupací vosky.

2) Zažehlíme do skluznice a necháme zchladnout.

3) Zakorkujeme lehce skluznici korkem.

3) Aplikujeme vybraný vosk v 3-4 tenkých vrstvách, každou vrstvu zvlášť zakorkujeme.

 

Aplikace klistrů Mazání Klistry

1a) Zdrsníme stoupací komoru pomocí brusného papíru (K100), potom odstraníme prach pomocí Base Texu.

1b) Aplikujeme základový klister (zelený), slouží jako základ pro všechny klistry (Nordic Klister).

1c) Zažehlíme do skluznice a necháme zchladnout.

2) Aplikujeme Klistr v rovnoměrných intervalech po celé délce stoupací zóny.

3) Zakorkujeme Klistr do skluznice pomocí Plasto Korku nebo vetřeme palcem ruky nebo rozetřeme dlaní.

TIP: Pro snadné „roztažení” naneseného Klisteru lze použít žehličku. Po zažehlení odstraníme vosk ze žehličky pomocí Wax Removeru.

 

Kam dál?

V tomto díle jsme se seznámili s voskováním na klasickou běžeckou techniku ve stopě. Ukázali jsme si důležitost stoupací komory a naučili jsme se aplikovat stoupací vosky pro správný odraz. Odkazy na ostatní díly našeho seriálu o voskování najdete zde: