Jak správně vybrat délku běžek?

Vybrat si ideálně dlouhé běžky není žádná raketová věda, nicméně je třeba pochopit, jak lyže fungují a podle toho se při vybírání běžek řídit. Když totiž pochopíte princip běžkařských lyží, lépe se zorientujete v jejich typech a druzích. A v neposlední řadě pochopíte, proč je při výběru běžek tak důležitá hmotnost běžkaře a proč je potřeba vybrat správnou délku lyže.

Základní předpoklad

Jak vybrat běžky, aby správně fungovaly? V první řadě je nutné dodržovat váhové rozpětí, které je dané pro určitý model běžeckých lyží v příslušné délce. Dnes už se upustilo od obecných pouček, které určovaly délku běžek pouze na základě výšky běžkaře. Došlo k tomu z toho důvodu, že lidé mohou mít při stejné výšce velmi rozdílnou hmotnost. Kromě toho mají i různé modely běžek při stejné délce různou nosnost. Rozdíly jsou kromě stylu běžkování dány i tím, jestli se jedná o pánské, dámské nebo dětské běžky.

Jak běžky fungují

Běžky na klasiku

U klasického stylu běžkování je výběr správně dlouhé a tvrdé lyže naprosto zásadní. Po běžkách na klasiku totiž chcete, aby měly dlouhý skluz bez brždění a zároveň jistý a silný odraz. Běžka na klasiku musí být dostatečně tvrdá, aby se při skluzu část skluznice namazaná voskem (nebo se šupinami/mohérovým pásem apod.) nedotýkala sněhu. V zásadě to znamená, že ve chvíli, kdy na lyžích "kloužete", máte váhu rozloženou rovnoměrně mezi obě lyže a ty vás musí unést.

Při odrazu, přenesete váhu na jednu z lyží, tím ji "prošlápnete", vosk/šupiny/mohérový pás se dotknou a "zakousnou" do sněhu, a tím umožní se z lyže odrazit.

Část lyží na klasiku, která zajišťuje odraz, se nazývá stoupací komora. Jak má vypadat, jak ji správně změřit a jak na klasiku namazat běžky si můžete přečíst v našem článku věnovaném mazání lyží na klasiku.

U rekreačních lyží se klade důraz na snadný odraz, mohou proto o trochu více drhnout a být pomalejší než sportovní a výkonnostní lyže. Ty kladou velký důraz na dlouhý skluz a vyžadují pečlivé přenášení váhy a zatížení lyže celou vahou při odrazu. Na druhou stranu na rekreačních lyžích se vám bude lépe chodit než na výkonnostních lyžích, které při nedostatečném zatížení při odrazu proklouznou.

 

Běžky na bruslení

U lyží na bruslení se uplatňuje podobný princip, jako u lyží na klasiku s tím rozdílem, že lyže se nesmí "prošlápnout" ani při úplném zatížení celou vahou na jedné lyži. Lyže musí být neustále pod napětím a při odrazu (zatížením celou vahou) se musí stlačit jako "pérko" a následně vás při odrazu "vystřelit" kupředu. Pokud budou běžky na skate příliš měkké (určené na nižší váhu, než je skutečná váha běžkaře), odraz z nich bude mdlý, nevýrazný a bruslení bude zbytečně namáhavé.

Z toho také vyplývá, že na lyžích určených na skate není možné jet klasiku namazáním voskem nebo klistrem. Vosk na správně zvolené lyži se nikdy sněhu nedotkne. Jedinou variantou je soupaž.

 

Optimální délka běžek

Délku běžek byste měli volit i podle toho, jaký typ běžkaře jste. Obecně se doporučuje pro turistické lyže délka asi o 15 až 25 cm vyšší, než je výška postavy.

Sportovním lyžařům, kteří již dobře ovládají techniku jízdy se doporučují klasické lyže o 20 až 30 cm vyšší, než je výška postavy a lyže na skate o 5 až 15 cm vyšší, než je výška postavy.

Výkonnostní lyžaři a závodní běžkaři s perfektně zvládnutou technikou, mohou volit běžky ještě o něco delší, aby využili na maximum skluzné vlastnosti lyže. To znamená, že klasické lyže mohou být o 25 až 30 cm vyšší, než je výška postavy a lyže na skate o 10 až 15 cm vyšší, než je výška postavy.

Jaká je optimální délka běžek pro děti? Při výběru dětských běžek vezměte v úvahu především úroveň technických dovedností dítěte. Obecně se však dětem do 5 let doporučuje pořizovat běžky kratší, než je výška postavy. Lyže by měla být dostatečně široká, aby dětem zajistila potřebnou stabilitu.

Pro děti od 5 do 10 let volte délku běžek cca o 15 cm vyšší, než je výška dítěte a při výběru běžek pro děti starší 10 let se můžete řídit stejnými doporučeními jako u výběru běžek pro dospělé.

Jak vybrat délku lyží na běžecké lyžování

Výrobci se v dnešní době snaží výběr správně dlouhých a tvrdých lyží usnadnit, proto se jednotlivé běžky digitálně měří a párují. Značky Salomon a Atomic z naší nabídky toto provádí u všech svých modelů a zajišťují tím, že všechny lyže budou splňovat kvalitativní normy a obě lyže v páru budou stejně tvrdé. 

K dispozici jsou váhové tabulky, ve kterých lze vyhledat ideální váhové rozpětí konkrétního modelu a délky lyže. Tyto tabulky najdete u každého modelu běžek v naší nabídce. Můžete si je otevřít a podívat se na nosnost vámi vybraného modelu lyží. U novějších modelů pak je každý pár v našem obchodě již z výroby přesně změřen a je tak možné s přesností na jednotky kg říct, na jakou váhu jsou vybrané lyže určené.

Jestli si nevíte rady, jak dlouhé běžky vybrat, rádi vám poradíme. Pokud si nejste jisti, obraťte se na kteréhokoliv z našich prodejců u nás na prodejně, kontaktujte nás e-mailem nebo telefonicky.

Pokud si přesto budete chtít nosnost lyží ověřit, skladové modely si můžete otestovat na naší váhové stolici, která změří velikost stoupací komory poté, co se na lyže postavíte. Toto originální Salomon měřící zařízení je vám v sezóně k dispozici na naší kamenné prodejně. Při nákupu lyží je přeměření zdarma. Měření stoupací komory je možné pouze u hladkých lyží na klasiku.

Veškeré běžky s mohérem máme již precizně změřené na digitální stolici a dokážeme vám tak u každého páru s přesností na jednotky kg říct, pro jakou váhu jsou určené.

Stavíme sety na míru

Výběr správné výbavy vám dokážeme usnadnit. Vyplňte tento krátký formulář a my pro vás obratem zpracujeme nabídku na běžkařský set přesně podle vašich potřeb a představ. 

A co mohér?

Běžky s mohérovými pásy, tzv. skiny, jsou na správné zatížení a prošlápnutí ještě citlivější. Stoupací komora skin běžek je daná umístěním a délkou pásů a nemůžete si "přimazat" nebo naopak mazání zkrátit. Díky digitálnímu párování, které jsme zmiňovali výše, můžeme však lyži vybrat přesně a správně:

  • Každá lyže je unikátní, a i při stejné délce a tvrdosti mohou mít nosnost rozdílnou o několik kilogramů.
  • Díky digitálnímu párování máte jistotu, že jsou obě lyže v páru totožné, nestane se, že by byla jedna měkčí a druhá tvrdší.
  • Zároveň u každého páru dostanete zcela přesné informace, na jaké váhové rozpětí jsou vhodné.

Proto při objednávání běžek doporučujeme do poznámky uvést váhu běžkaře, který na nich bude jezdit. My vám pak ze všech skladových zásob vybereme pár, který bude nejlépe odpovídat požadované hmotnosti. Budete díky tomu mít 100% jistotu, že dostanete nejvhodnější lyže – s nejlepším skluzem i odrazem.

 

Shrnutí:

  • Základními parametry pro výběr ideální délky běžek jsou výška, váha a technická úroveň lyžaře.
  • Běžkaři turisté by měli volit raději kratší varianty ze dvou nabízených, případně měkčí ze dvou stejně dlouhých variant.
  • Závodníci, kteří jsou technicky na vysoké úrovni a rozhodují se mezi několika vhodnými variantami, by měli vybírat delší lyže, případně tvrdší ze dvou stejně dlouhých lyží.

Byl pro vás tento článek přínosný? Chtěli byste více informací? Víte, jak ho máme vylepšit? Dejte nám vědět na info@finebike.cz!